Bogense

Gamle huse i Bogense

Bogense er en hyggelig lille købstad med gamle huse og købmandsgårde.

Bogense er mest en sommerby, vil man nok mene som turist. Den ligger på kanten af Lillebælt og Kattegat. Det er Fyns mindste købstad med ca. 6500 indb.

I middelalderen havde byen stor betydning for overfarten til Jylland. Bogense havn blev anlagt i 1827-44 og sammen med den nye marina, giver det et hyggeligt havnemiljø.

Manneken pis i Bogense

Manneken Pis er en kopi af Jérome du Quesnoy´s statue i Bruxelles.

Der ligger en spændende historie bag figuren. I det 19.århundrede blev et spædbarn fundet på færgen fra Klaring, og da ingen af passagerne ville vedkende sig barnet, tog slagter Levinsohn drengen i pleje, og senere blev drengen adopteret af Levinsohns datter.

Drengen Willum Fønss voksede op i Bogense, men flyttede til udlandet, hvor han efter nogle år fik titel af konsul. Konsulen var Bogense dybt taknemmelig, og den 20. marts 1934 afslørede hans datter Baronesse Rosenkrantz den lille statue af Manneken Pis.

Manneken Pis

Bogense kirke

Kirken i Bogense har fået navn efter de søfarendes helgen Sct. Nikolaus.

Kirken blev opført i 1406 under Magrethe I. Sct. Nikolaj kirke kaldes også Bogense Kirke. Den søjlebyggede altertavle i højrenæssance er fra 1588, her sidder et maleri af “Kristus i Getsemane”, som blev skænket og vistnok også malet af P. Bardenfleth i 1824.

Den anselige prædikestol med bibelske relieffer i felterne er et højrenæssance arbejde fra 1604 og menes udført af Harmen Gerstenkorn, der også har skåret en løs fyldning med opstandelsesmotivet.

Det ottekantede tårn er tækket med 27.000 håndkløvede egespåner.

Meget lille hus i Bogense

På Bogense Kirketorv ligger et af Danmarks mindste huse (hvide) på blot 23 m2 i udvendig mål.

Bogense kirketorv

 

Bogense Kirketorv er en stor åben plads omkranset af 100 år gamle lindetræer og lave hyggelige klyngehuse.

Her kan man bl.a. se den Gl. Borgerskole fra 1853 og Danmarks mindste hus på 23 m2 i nr. 15. Torvet var centrum for byens liv, og derfor blev den offentlige vandpumpe placeret her i 1800-tallet. Her hentede alle byens beboere så vand.

Den bypumpe, der står her i dag, er en kopi af den gamle offentlige vandpumpe. Den er fremstillet af ca. 200 år gammelt egetræ, der oprindeligt var beregnet til nye skibe til den danske flåde efter tabet af flåden til England i 1807.

Bypumpen er en gave fra Bikuben, som dengang havde en filial i byen, i anledning af Bogense bys 700 års jubilæum i 1988.

Bogense bybæk

Historien bag Bogense Bybæk går tilbage til år 1755.

Den ligger midt i Bogense by. Bækken udspringer ved en sundhedskilde ved Reveldrup forbi Fredskoven og bugter sig ind gennem byen. I middelalderen blev den betragtet som en helbredende kilde.

Bækken har gennem tiderne både været vaskeplads for byens kvinder, vandreserve ved ildebrand samt drikkevandsforsyning.

Det siges også at havfruerne, som havde deres slot lige nord for Bogense, svømmede i bybækken, og derfor kaldes Bogense i dag havfruernes by. Man er ikke Bogenser, før man har været en tur i bybækken.

Algade Bogense

Adelgade er byens gamle hovedgade.

Her ligger Bogense Hotel samt flere købmandsgårde bl.a. Bryggergården i nr.44. Den har en gotisk kælder med krydshvælvinger og bygningsfragmenter fra ca. 1420. Men efter 1920 er der ikke brygget øl.

Bryggergården

I dag er her Cafe 44, hvor der hver sommer spilles Cabaret i den gamle teatersal bag cafeen. Der er skiftende udstillinger i galleriet. Udenfor sæsonen er der antikvitetsbutik.

I Adelgade findes desuden pakhuset på hjørnet af Kirkestræde og nr.54 med tandsnitsgesims, begge i bindingsværk samt empirebygningen i nr. 56

Havnen

Bogense Marina

Bogense har også en flot marina, som er Fyns største med plads til ca. 700 både.

Skriv en kommentar