Esbjerg er Danmarks femte største by.
Esbjerg er nok ikke den første, man tænker på, når man laver rejseplaner, men der er faktisk alt det, man søger, når man er turist.
Esbjerg seværdigheder:
Byen har mange seværdigheder og skønne strande, og så er der også mulighed for at besøge Fanø, der kun er 12 min. væk med båd.
På torvet i Esbjerg står der en rytterstatue af Christian IX. Den blev rejst i 1899 af Esbjerg-borgere i forbindelse med at byen fik status som købstad.
På soklen findes inskriptionen ”Til ære for Byens Grundlægger rejste Borgere i Esbjerg dette Mindesmærke” og det danske rigsvåben i bronze med kongens valgsprog ”Med Gud for ære og ret”.
Der er mange gamle flotte bygninger på torvet og hyggelige restauranter og cafeer, som om sommeren har udeservering, hvorfra man kan sidde og nyde udsigten til den smukke torv.
En af de mange smukke bygninger på torvet er det gamle posthus fra 1908, der blev tegnet af arkitekten Ulrik Plesner.
Efter en stor renovering i 2017 blev posthuset omdannet til 2 restauranter og 1 gastro-sportsbar. Dog er meget af den gamle charme og arkitektur bevaret.
Når man træder ind i Posthuset´s foyer, vil man blive mødt af den originale udsmykning fra 1908.
Esbjerg Vandtårn er opført i 1896-97. Fra tårnet er der udsigt over Esbjerg havn og by. Her kan man også se en permanent udstilling om Esbjerg Vandtårn og vandtårne i Europa.
Esbjerg gamle banegård blev åbnet i 1874. Den nuværende bygning er tegnet af Heinrich Wenck og blev indviet i 1904.
Konceptet Street Food er blevet en populær måde at spise på, også her i byen. Her kan man gå på opdagelse i syv spændende madboder og 4 barer.
Esbjerg Kunstmuseum ligger i forbindelse med Musikhuset. Det er et museum for moderne kunst og samtidskunst. Museet arrangerer fem-syv særudstillinger årligt.
På Esbjerg Museum kan man se tre spændende udstillinger om besættelsestid og hverdagsliv i Esbjerg 1900-1950.
Udstillingen Besat – Esbjerg 1943 involverer gæsterne på en sjov måde, når den fiktive ”familien Hansen” byder velkommen og beder om hjælp til at løse deres besættelsestids-dilemmaer.
I udstillingen Esbjerg 1900-1950 kan man også gå ind til købmanden og nyde Torvets butikker og besøge arbejderfamiliens og direktørens lejligheder.
Ca. 4 km uden for centrum står de 4 kæmpe skulpturer “Mennesket ved Havet”.
De 9 meter høje skulpturer står som et vartegn for byen. Skulpturerne er udført i hvid beton af Svend Wiig Hansen. Deres ben står som søjlerne i et græsk tempel. Underbenene er gjort lange netop for at opnå en søjlevirkning. De ens hoveder, der med deres uransagelige og uudgrundelige udtryk, stirrer over havet.
Mindelunden for omkomne Esbjerg fiskere bruges stadig, men der er langt i mellem, at der bliver indskrevet nye navne.
Lige nu er der 351 navne. Navnene, der er indhugget i granitrotunden, er fiskere helt fra år 1900, som har mistet livet på havet.
Den flotte figurgruppe i bronze står August Kell for.
Midtermotivet er en sømand, der hjælper en skibruden som symbolet på hjælpsomhed og kammeratskab. Sidefigurerne er til højre den gamle moder og til venstre den unge fiskehustru med sit barn. De symboliserer de menneskelige grundværdier og hjemmet og barnet.
Jeg har boet på hotel Britannia nogle gange, fordi hotellet ligger lige midt i byen ved torvet, og de har fin parkering.
Det er på alle måder et dejligt hotel med et meget behageligt og hjælpsomt personale.