Kerteminde
er en rigtig hyggelig fynsk købstad. Som måske er mest kendt for maleren Johannes Larsen og skulpturen Amanda. Men Kerteminde ligger dejligt ved vandet og har andre hyggelige seværdigheder at byde turisterne på.
Når man kommer til Kerteminde bliver man budt velkommen af Statuen Amanda,
som nok er byens vartegn udført af kunstneren Robert Lund Jensen i 1954 og symboliserer Kertemindes dejlige døtre, friske og yndige.
De fleste kender også visen “Min Amanda var fra Kerteminde” som komponisten Axel Schwanenflügel skrev til en vinterrevy.
Ved Langebro tæt på Tornøes Hotel står der en buste af forfatteren Frederik Paludan Müller,
som måske er bedst kendt for versromanen “Adam Homo”. Hans far var præst i Kerteminde. Han blev født 1809, og 100 år efter rejste man busten af ham.
Skt. Laurentii Kirke er et treskibs langhus angives traditionelt at være opført i 1476.
Kirken blev ændret voldsomt i 1600-tallet, hvor der tilføjedes hvælv, mens inventaret blev fornyet. I korets sydside findes et begravelseskapel for slægten Luel. På væggen derover en mindetavle over to af kirkens præster.
Fra svenskekrigens tid finder du et par rytterstøvler og en kårde.
Johannes Larsen og Fritz Syberg
I efteråret 2006 blev der på Nordre Kirkerist ved siden af sognekirken opstillet en skulptur af byens to store kunstnere.
De tilhørte begge kredsen af fynbomalere, der som gruppe for alvor slog igennem i den danske kunstverden i begyndelsen af 1900-årene.
Da Fritz Syberg samtidig flyttede til Kerteminde, hvor Johannes Larsen i forvejen boede, blev byen igennem et par årtier et af kunstens kraftcentre i Danmark.
Begge de to kunstnere er rigt repræsenteret på Johannes Larsen Museet i Kerteminde.
Johannes Larsen Museet
er et af mine ynglings museer. Det ligger så smukt indrettet i hans daværende hjem. Huset står urørt med malerægteparrets egne værker, møbler og andet inventar.
I Johannes Larsens atelier står hans staffeli med et sidste ufuldendt maleri og her hænger også det stor maleri “Morgensol”
Ude i haven ligger to udstillingshuse mere. Det ene med værker af nogle af Fynbo malerne Fritz og Anna Syberg og Christine Swane og hendes mand Sigurd Swane. Det andet hus har spændende skiftende udstillinger.
Det tidligere vaskehus er nu cafe og tegnet af arkitekten Carl Petersen. Et rigtig hyggeligt sted at få en lille pause. Maden er vældig god.
Svanemøllen
som ligger ved siden af Johannes Larsen museet, er den eneste bevarede af de vindmøller, der i 1600-1700 tallet var på Møllebakken. Den har fået sit navn efter vejrhanen, som pryder dens top.
Der er mange gode og børnevenlig strande ved Kerteminde. Bøgebjerg Strand, Fyns Hoved, Måle Strand og Dalby Bugten.
Kerteminde lystbådehavn
er en af landets største med plads til 700 både. Hvert år holdes her nogle af Nordens største sejlsportsevents.
Farvergården
er både Kertemindes bymuseeum, museumsbutik og café i én. Farvergården huser en udstilling, hvor man kan se, hvordan man levede tilbage i tiden i Kerteminde.
Museumsbutikken rummer mange sjove genstande og andet kuriosa samt trælegetøj. Du kan købe en friskbrygget kop kaffe, og du må gerne have dit eget bagerbrød eller madpakke med.
Farvergården har også en hyggelig gårdhave.
Nede i havnen ligger en lille sjov restaurant Varmestuen, der er et hyggelig brunt lokalt værtshus.
Her kan man få en billig let frokost indenfor eller i gårdhaven. Der er få retter på menukortet, men lidt for alle. Men vær opmærksom på, at der må ryges indenfor.