Køge

Køge by:

Gyde i Køge

Det er en rigtig hyggelig by, og når man går en tur gennem gaderne i midtbyen, kan man opleve de gamle smukke velbevarede huse, der fortæller byens lange historie.

Køge er en af de byer i landet, der har flest velbevarede bindingsværkshuse fra renæssancen i bymidten. Her ligger også Danmarks ældst daterede bindingsværkshus fra 1527 og landets ældst fungerende rådhus fra 1552.

Byen har også fået en ny bydel bl.a. Strædet med butikker og restauranter. Der er mange seværdigheder, så der er nok at opleve.

Seværdigheder Køge:

Statue af Frederik den 7.

Torvet er et godt udgangs punkt for turen rundt i byen.

Her står statuen af Frederik den VII, der blev rejst i 1869 i anledning af 20-årsdagen for kongens underskrivelse af grundloven af 5. juni 1849. Statuen er udført af H.W.Bissen.

Om sommeren har restauranterne udeservering på torvet, hvad der giver en rigtig hyggelig stemning. På torvet står også brønden/springvandet, der er skænket til byen af cand.pharm. og materialist Anders Nielsen. Han havde i 1881 oprettet Kjøge Materialhandel, Torvet 6.

Hver lørdag og onsdag fra 8 til 15 er der torvedag, og det har der været på Køge torv i 700 år.

rådhus

På torvet ligger også Køge rådhus, som er Danmarks ældste fungerende rådhusbygning opført i 1552-1567.

Rådhus facade

På rådhusets facade kan man se et relief med de to gudinder Justitia og Minerva.

Justitia holder en vægt i hånden som symboliserer afbalanceringen af ret og uret, og hun har bind for øjnene som symbol for den upartiske dommer.

Minerva holder en bog som symbol på visdom, hun er gudinde for visdom.

vægmaleri

Når man står på Torvet, kan man få et kik ind i en af gårdene og se Enni Vuong’s  flotte gavlmaleri af tre raceforkæmpere Rosa Parks, Nina Simone og Ruby Bridges.

 

Køge museum

På gågaden lige ved torvet finder man Køge museum i en toetages bindingsværksbygning fra 1600-tallet.

Det er et lokalhistorisk museum, og de huser blandt andet en udstilling om søslaget i Køge Bugt i 1710.

drikkevandsfontæne

På gågaden Nørregade 4 og ved Køge kirke står der to drikkevandsfontæner lavet af billedhugger Pontus Kjerrman.

De to fine drikkevandsfontæner er udført i granit og bronze og forestiller fabeldyr: en kattekvinde og en hestemand med menneskelige egenskaber.

Hyggeligt sted ved Åen

Man møder Køge Å flere steder i byen og en af de steder, hvor man kan sidde ud til Åen er på Brasseriet Baum, en hyggelig Vin- & Tapasbar.

Åen er ca.22 km lang og starter som en lille bæk og ender i Køge Bugt 10 m bred. Meget af vejen er der vandrestier og cykelstier.

Sct. Nicolai kirke

Sct. Nicolai kirke er opkaldt efter de søfarendes skytshelgen Sankt Nikolaus.

Kirketårnet er den ældste del af kirken, der stadig er bevaret. Den kan dateres tilbage til 1324. Den smukke altertavle er lavet af Lorenz Jørgensen og er fra 1652. Den imponerende prædikestol er udført af billedskærer Hans Holst i 1624.

bindingværkshus

Køge har fantastisk mange gamle bindingsværks huse.

Strædet i Køge

Strædet er den nye bydel i Køge, her har butikkerne åben alle ugens dage.

Den smukke vandkunst af Pontus Kjermann er nu oppe igen på Stationstorvet i Strædet

Granitobelisk i Køge

På den gamle havn kan man se den 9 m. høje granitobelisk, der er udført i 1906. Portrætter er af Niels Juel og Ivar Hvitfeldt.

Indskrifter :
“Til minde om slagene i Køge bugt 1677 og 1710” På siderne: “Til himlen fløj du i luernes favn , til sene tider skal mindes dit navn” På bagsiden:
“Rejst 1906 af danske – norske mænd og kvinder”

På den gamle havn ligger der også mange hyggelig restauranter.

Køge miniby

Husene i Køge mini by er tro kopier af de huse, der lå i Køge By i årene omkring 1865.

De er bygget i størrelsesforholdet 1:10 af entusiastiske frivillige pensionister. Mange af Mini-Byens huse kan stadig ses og genkendes, hvis man går en tur i Køge By.

Når Mini Byen er færdigbygget, skal den bestå af ca. 1000 bygninger. I den lille havn, kan man se en række modelskibe fra den tid.

 Comwell Køge

Jeg har boet flere gange på Comwell Køge Strand, fordi jeg synes, det ligger dejligt med skøn udsigt til vandet, og at man om sommeren kan sidde udenfor og nyde kaffen eller en drink. Det er hellere ikke et minus, at man kan parkere gratis lige uden for døren.

 

Skriv en kommentar