Nykøbing Falster

Havnebyen Nykøbing Falster har ca. 17.000 indb. og er en gammel Købstad. Der ligger ud til Guldborgsund og er Falsters største by.

Desværre har jeg kun besøgt byen i ydersæsonerne og aldrig haft den som base, der er ellers nok at se. Byen har en smuk beliggenhed ned til Guldborgsund. Nykøbing Falster har et net af gågader med mange butikker og cafeer. Så byen kan være en god base for at udforske Falster.

Czarens hus Nykøbing F

Czarens Hus er Nykøbings Falsters ældste hus som blev bygget i 1690´erne. Det gamle bindingsværkshus ligger på hjørnet af Langgade og Færgestræde. Huset har haft et omtumlet liv, og i årenes løb har der været posthus, gæstgiveri, museum og restaurant. Zar Peter den Store gjorde i 1716 holdt i Nykøbing F. på vej til Frederik den 4. i København. Selv om han var gæst på Nykøbing Slot, fulgte han ikke rigtig etiketten og valgte at spise et af sine måltider på Gæstgivergaarden Falster, der, som årene gik, skiftede navn til Czarens Hus.

Torvet Nykøbing F

Torvet kan som plads føres helt tilbage til middelalderen, og her kan man se Mogens Bøggilds skulptur Bjørnebrønden inspireret af ”den russiske bjørn”. Der er også flere restauranter med ude servering.

På torvet er der marked onsdag og lørdag.

Vandkunsten Nykøbing Falster

På torvet står også Egon Fischers “Vandkunsten”

Vandtårnet Nykøbing F

Vandtårnet blev bygget i 1908, og var Danmarks første jernbetonbyggeri af den størrelse. Vandtårnet er 43 meter højt, der er 7 etager og 147 trin, og udsigtsplatformen er i 32 meters højde. På vandtårnets 4 udstillingsetager kan du se skiftende kunstudstillinger. Fra tårnets top kan du se den fantastiske udsigt over hele Nykøbing F og Guldborgsund.

Gotiske klosterkirke Nykøbing F

Den Gotiske Klosterkirke er fra det 15. århundrede. Klosteret blev grundlagt i 1419 af unionskongen Erik af Pommern og var oprindeligt viet til Jomfru Maria, Sankt Mikael og den hellige Frans af Assisi. Kirken var del af et franciskanerkloster indtil 1532, hvor kirken blev sognekirke.

En stor del af klosteret er bevaret og bruges i dag som plejehjem.

Steler ved Nykøbing Falster Teater

Ved Teateret står fire steler lavet af Thomas Kadziola:  “Forestillingen” “Den unge mand” ” Det skrækkelige ægtepar” og “tanketomme”.

Jernbanegade i Nykøbing F

Meget spændende “buer” over butikkerne i Jernbangade, hvis arkitektur er inspireret af baltiske basarer.

Middelaldercentret ved Nykøbing F

Middelaldercenteret er et frilandsmuseum, der fokusere på dansk middelalder omkring år 1400. Der sker mange spændende ting.

Skriv en kommentar