Seværdigheder i København omkring Amalienborg:
Amalienborg området er der rigtig meget spændende at se: Amalienborg – Amalie Haven – Marmorkirken – Skuespilhuset – Nyhavn – Charlottenborg – Det Kgl. Teater.
Amalienborg slotsanlægget består af fire palæer, der omkranser en ottekantet plads.
Midt på pladsen kan man se rytterstatuen af Frederik 5. Den er lavet af Jacques-Francois-Joseph Saly og stod færdig i 1771.
Den fremstiller kongen som en magtfuld romersk hersker med laurbærkrans, som er symbol på det enevældige styre.
Statuen blev rejst som en hyldest til kongen i centrum af hans nye bydel Frederiksstaden.
Rytterstatuen af Frederik 5. betragtes som en af verdens mest fuldendte og blev i 2006 optaget i den danske kultur-kanon.
Frederik 5. var grundlæggeren af Amalienborg og Frederiksstaden. Han opførte palæerne i anledning af 300-års-jubilæet for Christian 1.s kroning – begyndelsen på den Oldenborgske kongerække.
Amalienborg blev kongelig residens efter at Christiansborg Slot brændte natten mellem den 26. og 27. februar 1794.
Der er vagtskifte kl.12 på Amalienborg.
På Dronningens fødselsdag trækker Livgarden op i røde uniformer. Vagtparaden afgår fra Den Kgl. Livgardes kaserne i Gothersgade kl. 11.30.
Der findes tre typer vagter: kongevagt, løjtnantvagt og palævagt.
Ved de to første går Livgardens rute fra kasernen til Amalienborg via Rosenborggade, Købmagergade, Østergade, Kongens Nytorv, Bredgade, Sct. Annæ Plads og Amaliegade. Ved en palævagt går garderne (uden musik) via Gothersgade, Chr. IX’s Gade, Kr. Bernikowsgade, Kongens Nytorv, Bredgade og Frederiksgade.
Amaliehaven har en af Københavns smukkeste udsigter og ligger, hvor der før var pakhuse og store både.
Haven er et dejligt åndehul midt i den hektiske bymidte, og den byder på en rolig stund omgivet af vandkunst, blomster og grønne planter.
Amaliehaven er opført symmetrisk omkring Frederiksgades akse og ligger på en af dansk arkitekturs mest berømte sigtelinjer fra Marmorkirken gennem Frederiksstaden over Amalienborg Slotsplads til havneløbet.
I dag kan man desuden kaste et blik over på den anden side af havnen og føje Operaen til sigtelinjen. Haven er en gave fra A.P. Møller Fonden og er tegnet af den belgiske landskabsarkitekt Jean Delogne.
Den italienske billedhugger Arnaldo Pomodoro har skabt de iøjnefaldende fire bronzesøjler, springvandet i midten og kaskadefontænerne i siderne.
Når man står i Amaliehaven og kikker ud over vandet,
kan man se den storslåede bygning Københavns Opera, som er tegnet af den verdensberømte danske arkitekt Henning Larsen, og flere danske kunstnere har bidraget til husets udsmykning.
Per Kirkeby har bl.a. skabt fire bronzerelieffer, mens Olafur Eliasson har tegnet de tre store lysskulpturer i den store foyer, og Per Arnoldis Opera-bomærke er støbt ind i foyergulvet.
Operaen er beklædt med sydtysk gul Jura limsten, og i foyeren er der siciliansk perlatino marmor. Loftet i den store sal er dækket med 105.000 ark bladguld svarende til halvandet kilo guld af 24 karat.
Operaen er en gave til det danske folk fra A. P. Møller og Hustru Chastine Møllers Fond til almene formål.
Den smukke kirke man kan se fra Amalieborg kaldes Marmorkirken, men hedder faktisk Frederiks Kirke.
Den 79 meter høje kuppelkirke er velkendt i bybilledet. Marmorkirken er en centralkirke med en ydre diameter på cirka 50 meter. Kirkebyggeriet blev iværksat i 1749 af Frederik den Femte.
Kongen ville opføre en monumental kongekirke formet i marmor, og det blev så Marmorkirken. Desværre slap pengene op i 1770.
Først i 1874-94 blev kirken fuldendt efter nye planer. Industimanden Carl Frederik Tietgen finansierede det nye byggeri. Kirken besøges hvert år af over 300.000 turister og kirkegængere.
Det Kongelige Teaters Skuespilhus er landets hovedscene for skuespil og rummer tre scener med plads til i alt 1000 gæster.
Selvom man ikke har billet til en forestilling, kan man sagtens smutte indenfor i foyeren og opleve husets daglige liv, eller nyde en aftentur på den egetræsbeklædte gangbro, der løber rundt om huset og forbinder Nyhavn med Langelinie i en scenisk rute ud over vandet.
Du kan også besøge skuespilhusets café og restaurant Ofelia, der er åbent for alle.
På udvalgte onsdage, lørdage og søndage er der rundvisning i Skuespilhuset på dansk. Billetterne koster 100 kroner per person og kan købes samme steder som teaterbilletterne. En rundvisning varer cirka en time.
I Nyhavn ligger restauranterne side ved side i de gamle maleriske huse.
Nyhavn er til trods for sit navn en af de ældste dele af Københavns Havn. Kanalen blev udgravet af soldater fra 1671 – 1673.
Fra Nyhavn kan man også tage på kanal rundfart
For enden af Nyhavn ved Kgs. Nytorv står et stort anker. Det er et mindesmærke for de 1600 danske søfolk, der omkom under 2. Verdenskrig.
Pengene til mindesmærket kom fra en landsindsamling. Under ankeret er der nedlagt en blykapsel men navnene på de 1600 omkomne søfolk.
Den store hvide bygning i baggrunden er den franske ambassade. Det var admiral og søhelten Niels Juel der lod Lambert van Haven opføre det fornemme palæ, som gennem årene har været beboet af mange kendte mennesker, der alle har sat deres præg på huset.
Den sidste var Nicolas-Henri Jardin, som står for det nuværende udseende. Han ombyggede den udvendige del af palæet, og derfra stammer den store trekantsfronton og sandstensguirlanderne under førstesalens vinduer. Balustraden med vaser og statuer stammer fra samme tid.
Kongens Nytorv
Kongens Nytorv står nu meget smuk som en storslået flot plads efter mange års kaos. Pladsen blev grundlagt af Christian 5, i 1670.
Rytterstatuen med Christian 5. står i midten og kongen er skildret som en romersk kejser, han har en stav i sin højre hånd. Kongen udstråler magt. Under hesten ligger en mandsperson med slanger i håret og en slange i hånden. Rundt om soklen står fire figurer Minerva, Alexander den store, Herkules og dronning Artemisia. De repræsenterer egenskaberne visdom, ædelmodighed, styrke og ære. Manden der bliver trådt på af hesten symboliserer misundelse. Statuen er omkranset af bede fyldt med blomster.
Slottet Charlottenborg er bygget i 1672-83 i hollandsk barokstil med alt hvad dertil hører af kuppelsale og imposante ”italienske” trapper.
Det er også Københavns ældste og største palæ, som blev opført til Frederik III’s uægte søn, Ulrik Frederik Gyldenløve. Dengang hed slottet Gyldenløves Palæ.
Få københavnske bygninger har så megen arkitektur- og kunsthistorisk tyngde som slottet Charlottenborg. Det indgik som en vigtig del af udvidelsen af residensstaden København uden for voldene. Man anlagde også en have, som løb parallelt med Nyhavn.
Lidt senere opførte man en tværgående fløj med en ypperlig kuppelsal samt en ’søndre’ og en ’nordre’ forsal. I de tre sale befinder sig en række buster og malerier af centrale danske kunstnere, der har forbindelse til Kunstakademiet, som Frederik V stiftede i 1754, og som har hørt hjemme på Charlottenborg lige siden.
Her hænger bl.a. C.W. Eckersbergs portræt af Bertel Thorvaldsen, Thorvaldsens portrætbuste af sig selv og Christen Købkes portræt af billedhuggeren H.E. Freund – og mange andre portrætter af den danske kunst- og arkitekturhistories prominente skikkelser.
Det Kongelig Teater har ligget på Kongens Nytorv siden 1748.
Teateret, der står her nu, er fra 1874 og bygget i nyrenæssance stil efter tegninger af Vilhelm Dahlerup.
Det første man møder, når man kommer til teateret er statuerne af dramatikerne Adam Oehlenschläger og Ludvig Holdberg.
Foyeren er rigt udsmykket med marmor, stuk, smukke malerier og skulpturer. I den smukke teatersal kan der være 1500 tilskuere og 100 musikere.
Teateret har fire balkonetager, som også har udsigt til Otto Baches Akropolistæppe, hvor over der står ” Ej blot til lyst”.
I 1920erne blev der behov for udvidelser, og gamle scene blev suppleret med en ny bygning, der fik navnet Stærekassen.
Den er opført i art deco-stil efter Holger Jacobsens tegninger i 1929-1931. På begge sider af scenetårnet kan man se Einar Utzon-Franks bronzerelieffer på facaden.
Skulpturerne ud mod Kgs. Nytorv er: “Melpomene” tragediens muse, musik og digtekunst guden “Apollon” og “Thalia” komediens muse.
Ud mod Tordenskjoldsgade står: Mozart med vin, Eros på svanen og Shakespeare.
Mosaikken i hvælvingerne i passagen under scenetårnet har Ejnar Nielsen stået for.
Det har været lidt af en tur rundt i byen, så nu er det nok tid til et besøg på en af de mange hyggelige cafeer eller restauranter, her ligger mange spændende steder at få lidt at spise og drikke. God fornøjelse.