Området omkring Københavns Rådhus

 

Københavns Rådhus har mange spændende seværdigheder tæt på som:

Rådhuspladsen – Tivoli – Ny Carlsberg Glyptotek – Nationalmuseet.

 

Københavns rådhus
Københavns rådhus

Denne tur starter på Rådhuspladsen, hvorfra man kan se mange af turens seværdigheder, men vi starter med Københavns rådhus, som er tegnet af arkitekten Martin Nyrop med inspiration fra rådhuset i Siena. Rådhuset er opført 1894- 1905 og kostede 4.7 millioner. Lige som det tit sker i dag blev det dyrere end de ca. 1.5 millioner, det var projekteret til . Rådhuset domineres af det 105,6 m. høje rådhustårn, der dengang var Danmarks højeste bygning, og det både manifesterer og symboliserer borgernes selvværd og fremtidstro. Der er ca. 300 trin op til udsigtspunktet. Udover rådhustårnet domineres rådhuset af den flotte facade med den gyldne statue af Absalon lige over balkonen.

Gyldne statue af Absalon
Gyldne statue af Absalon på Københavns Rådhus

Københavns Rådhus

er noget ganske særligt. Hver mursten, udskæring, symbol og dekoration fortæller om borgerens rolle i Københavns historie, og rådhuset er smukt dekoreret og rigt på historie og seværdigheder.

Hallen på Københavns Rådhus
Hallen på Københavns Rådhus

Noget man skal se på rådhuset er Jens Olsens ur, der er verdenskendt for at være jordens mest præcise mekaniske urværk.

Jens Olsens verdenskendte ur på Københavns Rådhus
Jens Olsens verdenskendte ur

Uret består af ca. 14.000 dele, og beregninger viser, at det kun vil afvige 0,4 sekunder på 300 år. Du finder uret lige indenfor hovedindgangen, der er åbent hverdag 9-17 og lørdag 10 -13

Rådhushaven står stadig som en åndehul lige midt i den heftige by med bjørnespringvandet i midten, som da Rådhuset blev bygget. Haven er åben alle årets dage fra kl. 9 til 16.

 

Københavns Rådhus
Københavns Rådhus

For bare 50 kr. kan man komme på en spændende rundvisning på Københavns rådhus. Den starter fra rådhusoplysningens kontor inden for hovedindgangen hverdage kl. 10 og 15, lørdag kun kl.11

Palace Hote i København

Palace Hotel i København

Rådhuspladsen er det rene kaos i øjeblikket, men der er dog udsigt til flere smukke bygninger bl.a. Palace Hotel, som blev opført 1909 – 1910 og fredet i 1985. Det lange tårn er på 65 m., og det kobberklædte spir, som er smykket med fire mosaikker af Johannes Kragh, forestiller døgnets fire tider.

De to Lurblæser
De to Lurblæsere

Den fire meter høje søjle med de to Lurblæsere har stået mellem Rådhuset og Palace Hotel siden 1914, og skrønen siger, at de vil komme med et fælles trut, når en jomfru over atten passerer pladsen.

H.C.Andersen på Rådhudpladsen
H.C.Andersen på Rådhudpladsen

Lige ved siden af rådhuset som regel omgivet af turister sidder H.C.Andersen og ser eftertænksom ud.

Nul-kilometerstenen i København
Nul-kilometerstenen i København

På Rådhuspladsen står også nul-kilometerstenen, herfra stråler byens udfaldsveje ud mod Sjælland, og herfra måler man så alle vejlængder ud i landet. Det var under enevælden, at det blev bestemt, at vejene skulle måles op, og der skulle stå en særlig sten for hver mil.

H.C.Andersens Eventyrhuset
H.C.Andersens Eventyrhuset

H.C.Andersens Eventyrhus. Her kan man se og lytte til H.C.Andersens mange eventyr i farverige tableauer med spændende lyd- og lyseffekter.

H.C.Andersen Eventyrhuset – Rådhuspladsen 57    –   FDM giver 20% til hele familien

Industriens hus
Industriens hus

Ved siden af ligger Industriens store glashus, som stod færdig i 2013. Opførelsen tog 970 dage og glasfacaden har kommunikerende lysfacade – ret flot om aftenen. Så er det jo nu spørgsmålet, om i vil tage tivoli som afslutning eller nu.

Richsbygningen på Rådhuspladsen overfor Københavns Rådhus.
Richsbygningen på Rådhuspladsen

I det nordvestlige hjørne af Rådhuspladsen kan man se det gamle barometer på “Richsbygningen”, som var hovedsæde for firmaet, som lavede kaffeerstatningen Rich´s. Kæmpe Barometeret langs tårnets hjørne med solskinspigen med cyklen og regnvejrspigen med paraplyen drejer frem til beskuelse alt efter hvordan vejret er.

Tivoli i København ligger tæt på Københavns Rådhus.
Tivoli i København

Tivoli, den gamle have nok alle danskere kender, blev grundlagt i 1843. Tivolis ældste forlystelse er trærutsjebanen fra 1914, og som er en af kun syv rutsjebaner i verden, som har en mand ombord, der manuelt styrer bremserne. De nyere forlystelser er rene adrenalinsus som fx. Vertigo, der flyver med 100km/t og blev kåret til Europas bedste forlystelse i 2014. Men Tivoli er også hygge og eventyrligt mange blomster, der hele tiden skiftes, så haven altid ser ny ud.

Pantomimeteatret i Tivoli
Pantomimeteatret i Tivoli

Pantomimeteatret i Tivoli har dannet model for et populært dansk dukketeater og er kendt for sit specielle fortæppe, der ligner en påfuglehale, som folder sig ud som en vifte. Pantomimeteatret blev bygget i 1874 og er tegnet af arkitekten Vilhelm Dahlerup.

Tivoli åbner i år 1. april, og hele sæsonen er der mange musik arrangementer. Tivoli er også åben til Halloween, og fra midten af november til januar fejrer haven jul og nytår.

Du kan læse om åbningstiderne på www.tivoli.dk

Ny Carlsberg Glyptoteket tæt på Københavns Rådhus.
Ny Carlsberg Glyptoteket

Fra Rådhuspladsen ned af H.C.Andersens Boulevard kan man se det fantastisk flotte bygningsværk, der huser Ny Carlsberg Glyptoteket, der er et af mine ynglings museer. Det blev stiftet i 1888 af Carl Jacobsen, som var en lidenskabelig samler af kunst- og kulturgenstande. Glyptoteket har i dag over 10.000 værker. En antik samling som består af græsk, ægyptisk, etruskiske og romerske værker, der tilsammen giver 3500 års kunst og historie. Men Glyptoteket har også en moderne samling af fransk og dansk kunst fra det 19. og 20. århundrede.

Skulpturen Vandmoderen på Ny Carlsberg Glyptoteket
Skulpturen Vandmoderen på Ny Carlsberg Glyptoteket

Det første man møder i Vinterhaven under den smukke kuppel er skulpturen Vandmoderen  (hun er min ynglings skulptur) af Kai Nielsen. Hun er hugget ud af et stykke hvidt marmor, smukkere start kan man næsten ikke få inde i den subtropiske vinterhave, her er der også en cafe, hvor man kan sidde og nyde de smukke omgivelser.

Åben: tirsdag – søndag fra 11 til 17  – Voksne 75 kr. under 18 år gratis. Søndag er der fri entre –  www.glyptoteket.dk

Interaktive træ, Dantes Plads
Interaktive træ, Dantes Plads

Når du har været på Glyptoteket så smut lige forbi Dantes Plads og se det nye seks meter høje interaktive træ. At træet er digitalt gør, at det reagerer på, hvordan man bevæger sig rundt om det. Går man forsigtigt og langsomt på det grønne kunstgræs, der er anlagt i en cirkel nedenfor, lyser det let og afgiver lave summelyde. Løber eller hopper man, reagerer det via tryksensorer med et kraftigt lysskær, mens tonerne bliver mere højlydte.

Nationalmuseet i København tæt på Københavns Rådhus.
Nationalmuseet i København

Lidt tilbage mod Rådhuspladsen nede af Ny Vestergade kommer så Nationalmuseet, som er Danmarks største museum om vores kulturarv. Her kan du f.eks. se guldhornene, eller du kan opleve vores (danskernes) historie helt tilbage til oldtiden.

Nationalmuseet ligger også tæt på Københavns Rådhus.
Nationalmuseet

Nationalmuseet ligger i Prinsens Palæ, og deres permanente udstilling handler om Danmarks oldtid – Danmarks Middelalder – Renæssance – Danmarkshistorie 1660-2000 – Antiksamlinger – Jordens folk – Etnografisk skatkammer – den kongelige Mønt- og Medalje samling og Børnenes museum som er et meget spændende sted at bruge nogle timer med børnene.

Åbningstider tirsdag til søndag fra 10 til 17.  Børnenes museum lukker hver dag kl. 16.30 Det er gratis at besøge museet

Nationalmuseet – Prinsens Palæ – Ny Vestergade 10

Tivoli i København
Tivoli i København

Hvis du har gemt Tivoli til sidst så rigtig god fornøjelse i den skønne have.

 

Christiansborg
Området omkring Christiansborg
Området omkring Amalienborg
Området omkring
Amalienborg
rosenborg slot
Området omkring Rosenborg Slot
Strøget i København
Området omkring “Strøget”
Rundetårn i København
Området omkring Rundetårn
Rådhuset i København
Området omkring Rådhuset
Området omkring "Den lille havfrue"
Området omkring “Den lille havfrue”
   

 

Skriv en kommentar