Kongens Have – Rosenborg Slot – Statens Museum for Kunst – Botanisk Have – Davids Samling
Det smukke Rosenborg Slot rummer De Danske Kongers Kronologiske Samlinger med interiører, portrætter og kunsthåndværk fra Christian 4.s til Frederik 7.s tid. Her kan man også opleve Christian 5.s gobeliner og besøge skatkammeret, hvor de stærkt bevogtede kronjuveler opbevares. Man kan bl.a. se Christians den 4.´s kroningskrone fra 1596, som det tog et år at fremstille i Odense. Den har 970 ædelstene, perler og Diamanter. Rosenborg Slot ligner et rigtigt eventyrslot og blev bygget i perioden 1606-34. Det startede som et landligt lysthus i 1606-07, og derefter blev der løbende lavet tilbygninger frem til 1634, hvor det endte med at se ud, som vi ser det i dag. Med de røde sten og vandrette bånd, vinduesindfatninger af sandsten, det er et tidstypisk bygningsværk i hollandsk renæssance arkitektur.
Kongens have har været åben for publikum siden 1770 erne og er i dag et populært åndehul for københavnerne. Der er 8 indgange til haven. Dronningeporten på hjørnet af Øster Voldgade og Sølvgade blev åbnet 1913 og er lavet af arkitekt Helge Bojsen-Møller. Der er også en indgang på hjørnet af Sølvgade og Kronprinsessegade, samt to på selve Kronprinsessegade. Kongeporten ligger på hjørnet af Gothersgade og Kronprinsessegade, og lige her står Hørup monumentet af maleren og billedhuggeren J.F. Willumsens. Den blev opstillet i 1908 på Dagbladet Politikens foranledning. Den radikale politiker er vist som agitator og holder sine brandtaler til havens gæster i nærheden af Kongeporten ved Gothersgade, som han havde fået åbnet for byens borgere som trafikminister i 1901. Willumsen opfattede Hørup som bøndernes forkæmper, og på granit soklen har han i et bronzerelief skildret bondens politiske udviklingshistorie fra hoveriet over arbejdet mod selvstændighed til den frie bonde, der deltager i samfundsdebatten. Soklens form kan opfattes som et plovjern. Monumentet blev sprængt i luften i 1945 kort før befrielsen. Det er en genstøbning, man ser i dag. De to sidste indgange er på Gothersgade. Så hvis man er kommet frem til Kongens Have, er det ikke svært at komme ind, hvis man kommer efter kl.7. Den lukker mellem 16 og 23 afhængig af årstiden.
Det var Struense, der åbnede haven i 1771 for almindelige mennesker, og det blev hurtigt en succes. I sommerhalvåret besøges haven af ca. 3 mio. mennesker, der nyder de mange musik- og teaterarrangementer heriblandt marionetteater for de mindste. Eller de holder privat picnic på græsplænen eller bare ligger og nyder solen med en bog.
Denne del af haven er siden 1600-tallet blevet kaldt Krumspringet, og man kan se i gamle haveplaner, at navnet nok kommer af de mange små gange og sindrige mønstre, den bestod af. Omkring år 2000 blev der anlagt en ny lidt mindre have her med historiske roser.
Rosenhaven blev renoveret i 2009, men er stadig i renæssance stil og er lavet i smukke stjernemønstre. I den nordlige ende står en bronzestatue af enkedronning Caroline Amalie, der var gift med Christian 8.. Statuen er udført af Vilhelm Bissen, for midler der blev skaffet gennem en indsamling i anledning af 100-året for dronningens fødsel. Granit soklen er tegnet af arkitekten Hans I. Holm. Den socialt engagerede dronning oprettede asylskoler til børn, hvis forældre begge arbejdede om dagen. Hendes indsats er mindet ved inskriptioner på soklen.
På nordøstsiden står: Hun reiste ei borge med taarn mod sky – Hun reiste en skole til børnely.
På sydvestsiden: Til armods ringe bolig udstrakte hun sin haand og mildned mangen smerte i kjærligheds aand.
Skulpturgruppe “Kamp med en slange ” i bronze gengiver en ridende indianer, som med en lanse søger at dræbe en slange, der har omslynget hestens højre bagben og rejst sig parat til hug. Gruppen er en afstøbning af en skulptur i National Gallery of Art i London skabt i 1880 af Sir Thomas Brock.
Skulpturen “Løven og Hesten” fra 1618 er havens ældste skulptur og Københavns ældste ikke-kirkelige skulptur, den er lavet af Peter Husum efter romersk forbillede.
Davids Samling er stiftet af højesteretssagfører C.I.Davidsen, han efterlod sin kunstsamling til offentligheden i det hus, som han selv boede i. Museet indeholder tre permanente samlinger, som alle i deres grundstamme går tilbage til stifteren C.L. Davids tid: Islamisk samling, Ældre europæisk samling og Nyere dansk samling. Den islamiske samling, der i en international sammenhæng er museets vigtigste, er i dag så omfattende og rummer så mange hovedværker, at den besøgende her kan få et relativt dækkende indtryk af kunsten fra dette kulturområde. Den ældre europæiske samling er opstillet i en interiørmæssig sammenhæng i de oprindelige rum fra det 19. århundrede. Samlingen af nyere dansk kunst er for første gang siden Davids tid igen permanent udstillet.
Davids Samling – Kronprinssegade 30 – Åben: Tirsdag til søndag 10-17 – onsdag 10-21 og så er der gratis adgang.
I Botanisk Have er der plads til ro og fordybelse. En skøn oase midt i København. Her kan man sætte sig på en bænk og fundere over naturen og indsnuse duften af alle de skønne blomster eller bare tage en spadseretur rundt blandt havens mange spændende vækster og dyrebare klenodier. Man kan også tage en kop kaffe i havens cafe
I Botanisk have dyrkes der i dag over 22.000 forskellige plantearter, som er fordelt over frilands afsnittene og væksthusene.
Botanisk Have har to udendørs caféer. Her serveres forfriskninger i sommerhalvåret. Den ene café holder til på terrassen foran det smukke Victorianske Palmehus med en pragtfuld udsigt over haven. Den anden serveringsvogn er rykket ind foran det gamle Botaniske Museum ved indgangen nær Nørreport.
Statens Museum for Kunst er Danmarks nationalgalleri og har til huse i et fantastisk flot bygningsværk. Den pompøse røde bygning blev tegnet af J.W. Dahlerup i 1896. Museets første udvidelse skete i 1970, hvor arkitekt Niels Koppel udvidede udstillingsarealet med ti sale. Og i 1998 fik museet mere end fordoblet sit udstillingsareal med en moderne hvid tilbygning. Tilbygningen er tegnet af arkitekt Anna Maria Indrio fra C.F. Møllers Tegnestue. Den nye hvide bygning og den gamle røde forbindes af en glasoverdækket skulpturgade. Intet andet museum i Danmark kan vise et så fyldigt og varieret udvalg af kunstens historie – fra den tidlige renæssance til kunsten af i dag. Her er det bedste af alt: malerier, skulpturer, tegninger, grafik, fotografi, videoværker og installationskunst. Kort sagt 700 års kunst i hjertet af København.