I området omkring Rundetårn finder du Kultorvet – Nørreport Station – Torvehallerne – Vor Frue Kirke – Københavns Universitet.
Nørreport Station var før ombygningen et meget mørkt og dyster sted, men nu står den flot åben og lys. Der er lavet mange gode løsninger, f.eks. står alle de parkerede cykler ca. en halv meter nede, og er lavet som små cykeløer langs den ene side. Nørreport Station er Danmarks travleste, der er ca. 250.000 passagerer dagligt, så de har haft det svært alle de år, den har været under ombygning. Fra Nørreport Station tages en lille afstikker til:
Torvehallerne ligger kun 100 meter fra Nørreport Station på Israels Plads. De spændende Torvehaller åbnede i 2011. Stedet består af to haller med en åben markedsplads i midten, hvor sælges grønt og blomster. Mængden af udbydere svinger meget med årstiden.
Torvehallerne er en mangfoldighed af spændende varer f.eks. oste, blomster, slagtervarer, fisk, kunstfærdige kager og lækker chokolade. Udbuddet er meget stort, det er næsten kun fantasien, der sætter grænser. Midt i dette fantastiske madmekka af råvarer og specialiteter, hvor det emmer af eksotiske dufte, er der også rige muligheder for at få lidt at spise eller bare en kop kaffe. Videre ned af Købmagergade til:
Kultorvet har været igennem en stor omlægning, der er bl.a. kommet ny belægning og et stort springvand midt på pladsen. hele pladsen er blevet flot istandsat.
Her på pladsen sidder “Hyldemor” og hendes mand, og det har de gjort siden 1990 kun med en kort pause. Det er Hanne Varmings smukke værk, og navnet Hyldemor får en til at tænke på H.C.Andersen, og det er vist heller ikke helt ved siden af. Hvis man fortsætter ned af Købmagergade, kommer man til Rundetårn.
Alle danskere, der bare har været een gang i København, husker Rundetårn, der er bare noget specielt ved det. Christian 4. stod også for bygningen af rundetårn. Dengang var Danmark kendt i den astronomiske verden, og det var takket være astronomen Tycho Brahe. I dag bliver observatoriet stadig brugt af amatørastronomer. Hvis man kigger op af Rundetårn, så ser man en mærkelige indskrift, som Christian 4 har forfattet, en rebus der er en blanding af latin, hebraisk og ren grafik. Budskabet tydes normalt således ” Styr Herre ( på Hebraisk) troen og retfærdigheden (sværdet) i hjertet på den kronede Christian4″. Men endnu engang har det københavnske folkevid også givet sit bud på en tolkning: Doktoren med den lange kniv rager krimskrams i hjertet på Christian Firtal.
Men selvfølgelig skal man gå op i rundetårn ad den hvidkalkede sneglegang, der er løber syv en halv gang rundt, inden den når op til trappen. Der er 268,5 meter op i yderbanen og kun 85,5 m i inder banen. Hvad enten man tager den korte eller lange vej, kommer man op til en dejlig udsigt over Københavns latinerkvarter. Oppe på toppen kan man læse på gitteret forkortet RFP “Regina firmat pietas” som betyder “Fromhed styrker rigerne”, og de Københavnske borgeres frie oversættelse: “Riget fattes penge”. Som en ny attraktion kan man nu også se Rundetårns indre ved at stå på et glasgulv, der svæver 25 meter over bunden. I 1716 kørte den russiske Zar op i tårnet i en vogn forspændt med heste.
Adr. Købmagergade 52 – Entre. Voksne kr. 25 kr. – www.rundetaarn.dk
Efter Rundetårn forsættes der ned af Krystalgade til Fiolstræde, her er en af Københavns mange mindeplader for dem der har boet i husene, her er det Ludvig Holberg.
Lige overfor ligger Universitetsbiblioteket, som blev opført af J.D.Herholdt i 1857-61. Her får man rigtig følelsen af gammelt bibliotek på grund af det lidt dystre udtryk, der kommer med støbejerns søjlerne og alle bogreolerne med gamle bøger samt skrivepultene.
Fiolstræde 1
Københavns Universitet blev genopbygget i 1836 af Peder Malling (elev af C.F.Hansen) efter englændernes bombardementer. Murene blev pudset og bygningen er i nyklassicistisk stil. Foran står seks buster. Københavns Universitet er Danmarks ældste og blandt de ældste universiteter i Nordeuropa. I 1479 havde Københavns universitet fire fakulteter, som var teologi, medicin, jura og filosofi. Først i 1877 begyndte den første kvindelige student. Kik op over den store indgangsdør, her er der en ørn, og indskriften hævder i oversat form at ørnen ” skuer mod det himmelske lys”. Universitetet ligger på Frue Plads.
Fra forhallen er der adgang til auditorierne i stueetagen. Den store forhal er malet med fresker af Constantin Hansen og Georg Hilkers. De fantastisk flotte malerier har motiver fra den græske mytologi og fører op til lokalerne på første sal.
Kirken er tegnet af arkitekt C.F.Hansen, da den skulle genopbygges efter englændernes bombardementet i 1807. Før havde den et høj tårn, som de kunne sigte efter, da de bombede København. Skulpturerne, der står over mod universitetet, er udført af H.W.Bissen, og det forestiller organisten ved vor Frue Kirke C.E.F. Weyse og biskopperne ved Vor frue Kirke i 1800-tallet J.P.Mynster og H.L.Mortensen. Det var i Vor frue Kirke, at kronprins Frederik og Mary blev gift i 2004. Kirken kendes også fra morgenandagten, som transmitteres live mandag til lørdag kl. 8.05 på radio P2 (DAB) eller med billeder på tv Dr K.
Vor Frue Kirke er meget smuk inde i kirkerummet med billedhuggeren Bertel Thorvaldsens flotte skulpturer af Kristus og de tolv disciple samt den smukke døbefont med den knælende engel. Historien fortæller, at da skulpturerne kom hjem fra Italien, var de for høje til at stå inde i nicherne og måtte derfor placeres fritstående på sokler. Rygtet siger at Thorvaldsen med vilje lavede dem for høje, fordi han ikke ville have dem stående inde i nicherne.
På Bispetorvet lige over for Vor Fru Kirke står reformationsmonumentet, der er opsat i 1943 til markering af de 400år, der var gået siden overgangen fra katolicismen til den evangelisk-lutherske tro. Monumentet viser fire scenerier fra 1530ernes religiøse omvæltninger.
Skråt over for Vor Frue på hjørnet af Studiestræde og Nørregade ligger et af Københavns ældste huse “Bispegården”.