Roskilde

Byen Roskilde

Roskilde er en spændende by, som ligger smukt i bunden af Roskilde Fjord og er en af landets ældste byer. På meget lang afstand kan man se byens vartegn Roskilde Domkirkes spir, og det er et enestående arkitektonisk bygningsværk.

Roskilde Domkirke

 

Med sin lange historie og mange kapeller er domkirken en vandring i næsten 1000 års Danmarkshistorie fra middelalderen til i dag. Kirken blev i 1995 optaget på UNESCO’s liste over verdens umistelige kulturværdier, og Domkirken er Roskildes største turistattraktion med ca. 175.000 besøgende hvert år. Der er i Domkirken en stor koncertaktivitet, blandt andet med koncerter hver torsdag i sommermånederne. Det var biskop Absalon, der grundlage kirken omkring 1170, som er en blanding af romansk og gotisk stil. Kirken har 12 kapeller, hvor der er begravet 21 konger og 18 dronninger.

Stændertorvet i Roskilde

Hver onsdag og lørdag kl. 08.00-15.00 forvandles Stændertorvet ved Domkirken i Roskilde til et festligt skue – så er der nemlig torvedag. Her finder du alt fra frisk frugt, blomster, ost, frisk fisk til specialiteter.

 

Roskildes historiske bymidte

Byens ”hus” er faktisk to huse lige midt på Stændertorvet i Roskildes historiske bymidte. Det er både den gamle rådhusbygning og den gamle hospitalsbygning. Sammenlagt ca. 3.000 m2.

 

Gågaden i Roskilde

Roskilde bymidte summer af liv hele året rundt. Gå en tur ned ad de hyggelige gågader, Algade og Skomagergade, hvor du finder mange modetøjsbutikker og små specialbutikker. Der findes omkring 300 detailhandlere i Roskilde, og snyd ikke dig selv for en afstikker ned ad sidegaderne, hvor du finder masser af små finurlige butikker, listige kaffebarer og spændende spisesteder.

 

Roskilde Kloster

Roskilde Kloster ligger som en kulturhistorisk perle lige midt i Roskildes centrum blot 100 meter bag den travle hovedgade og fem minutter fra Domkirken. Det unikke bygningskompleks og den store parklignende have udgør en ren ”tidslomme”, hvor der midt i byens hektiske hverdag er en unik ro og historisk stemning. Klosterets hovedbygning er den ældste stadigt beboede bygning i Roskilde. Selv om de øvrige bygninger er af nyere dato, er klosterkomplekset fredet som en helhed.  Klosterets hovedbygning fra 1565 er bygget af genbrugssten fra det gamle munkekloster. 

Lise Nørgaard´s bænk i Roskilde

I den ene ende af gågaden sidder Lise Nørgaard på en bænk. Inspirationen til den siddende statue stammer fra Bond Steet i London, hvor statuer af både Roosevelt og Churchill indtager gadens bænke. Lise Nørgaard sidder i den ene ende af bænken i fuld størrelse, og der kan sagtens sidde en familie ved siden af hende.

Hestetorvet i Roskilde

På Hestetorvet står de 5 meter høje krukker, der er udført af Peter Brandes. Ifølge kunstneren skal krukkerne opfattes som et symbol på livet og døden, idet krukker bruges til at opbevare madvarer i og som urner. De 3 kæmpe krukker står smukt med Roskilde Station som baggrund. Roskilde Station er fra 1847 og er dermed Danmarks ældste eksisterende station. Da Roskilde i 1998 fejrede deres 1000 års jubilæum, så skænkede Stryhn’s Leverpostej A/S de 3 krukker, der nu står på Hestetorvet. På indersiden af krukkerne står navnene på alle Stryhns fabriks medarbejdere.

Peter Brandes krukker i Roskilde

 

Den første krukke set fra stationen, er udsmykket med et digt af Henrik Nordbrandt om Roskilde og Dronning Margrethe I.

 

Indgangs portal ligger til Palæets gården

Bag den smukke indgangs portal ligger Palæets gård, hvor man kan se Roskilde Palæ, som er et firefløjet gult barokanlæg opført 1733 – 1736 på det sted, hvor bispegården har ligget.

Palæet i Roskilde

Palæet skulle udgøre en passende ramme for majestæten under gennemrejse eller ophold i anledning af bisættelser i den kongelige familie.
Fra 1835 til 1848 var Palæet rammen om Stænderforsamlingerne for øerne. Her blev Danmarks nye grundlov vedtaget i 1849. Nu rummer palæet Museet for Samtidskunst.

Sagnkonge brødre Roar og Helge i Roskilde

Statuen af de to sagnkonge brødre Roar og Helge står foran det gule palæ på Stændertorvet.  De tilhører skjoldungerne og er sønner af kong Halvdan.

H.C. Andersens bænk i Roskild

H.C. Andersen besøgte ofte Roskilde og overnattede bl.a. på Gl. Postgård, Skomagergade 15. I 2017 skænkede Gågadernes Vejlaug en bænk med H.C. Andersens hat, rejsetaske, stok og lykkens galocher. Bænken er opsat hvor Gl. Postgård lå.

Vikingeskibsmuseet i Roskilde

Nede ved den smukke Roskilde fjord ligger Vikingeskibsmuseet, der er Danmarks museum for skibe, søfart og bådebygningskultur i oldtid og middelalder. Den ældste del af museet, Vikingeskibshallen, åbnede i 1969. Hallen er tegnet af arkitekt Erik Christian Sørensen og bygget som en stor montre omkring de fem vikingeskibe fra Skuldelev. Her vises også skiftende særudstillinger og film om udgravningen af skibene. I 1997 blev museet udvidet med Museumsøen. Her ligger museets bådeværft, der bygger rekonstruktioner af vikingeskibe og traditionelle nordiske træbåde. Størstedelen af året kan museets omfattende bådsamling ses i Museumshavnen. Om vinteren ligger museets skibe og både på land.

På en dejlig sommerdag er det skønt at afslutte sit besøg i Roskilde med en tur i Den over 100 år gamle Bypark

 

Roskilde har også mange spændende museer f.eks.

I Bisque Porcelænscafeen  kan du male dit helt personlige keramik lige fra krus og skåle til heste og får, samtidig med at du nyder en god kop kaffe og hyggen i cafeen.

Munkebro 1.

Ragnarock er et museet for pop, rock og ungdomskultur. Se, hør og føl dig gennem den rytmiske musiks historie fra 1950’ernes rock’n’roll, gennem 1980´ernes popkultur frem til nutidens vilde rytmer – og få et bud på morgendagens musikscene.

Lützhøfts Købmandsgård har siden 1982 fungeret som levende museum for købmandshandel og købmandsliv. Fuld af charme, hygge, duften af krydderier samt originalt interiør fremstår butikken som den så ud i 1920´erne. I Købmandsgården finder du også håndværksmuseet med en enestående samling af værktøj fra trædrejerens, karetmagerens, tømrerens, snedkerens, bødkerens, træskomagerens og billedskærerens værksted. Lützhøfts Købmandsgård blevet frem til 1979 drevet som købmandsbutik, men har siden 1982 fungeret som levende museum for handel og købmandsliv. I dag fremstår butikken som den så ud i 1920´erne, og her er også stadigvæk mulighed for at købe spændende og “skæve” varer. Varerne sælges i løs vægt, pakket i kræmmerhuse og bundet med bomuldsnor fra rullen i loftet – ligesom man gjorde i gamle dage.

Skriv en kommentar