Seværdigheder i København:
Området omkring den lille havfrue:
Seværdigheder i København er der mange af. I området kan man se: Den Engelske Kirke – Gefionspringvandet – Langelinie – Den lille Havfrue – Kastellet – Nyboder- Den Frie.
Den Engelske Kirke “St. Albans Kirke” er opkaldt efter Sankt Alban den første martyr i England, der blev myrdet 22. juni året 303 e.kr.
Kirken blev opført i Nygotisk stil af danske kalksten leveret fra Faxe kalkbrud og kløvet flint fra Stevns. Arkitekten er briten A.W. Blomfield. Kirken blev indviet i 1887. Christian IX’s datter Alexandra, som blev gift med den britiske prins, der senere blev kong Edward d. XII, havde sat gang i indsamlingen af midler til kirken.
Hun lagde også grundstenen i 1885. I St. Alban kommer kirkegængere fra omkring 20 nationer. Kirkeorgelet er over 100 år gammelt, vinduerne er med smuk glasmosaik , prædikestol og døbefont er i terracotta.
Der er adgang for publikum i sommerperioden.
Gefionspringvandet er placeret for enden af Amaliegade over for Kastellet.
Det er forbundet med Langelinie via Gefionbroen. Det meget storslåede springvand med den store figurgruppe symboliserer gudinden Gefion.
I Heimskringlas Ynglingesaga hedder det, at Odin fik sig en bolig på en ø, stedet som nu kaldes Odense på Fyn. Derpå sendte han Gefion nordpå over sundet for at skaffe mere land. Hun nåede til Kong Gylfe af Sverige, som lovede hende så megen ager, hun kunne pløje på én dag.
Hun drog derpå til Jotunheim, hvor hun avlede fire sønner med en jætte og forvandlede dem til okser. Efter at de havde trukket hendes plov, førte de landet ud i havet og vestpå i retning af Odense, og siden er det blevet kaldt Sjælland.
Gefion, der med sine okser pløjer Sjælland ud af Sverige, er Københavns største monument. Det var billedhuggeren Anders Bundgård, der stod for det i 1908, og udgifterne bekostedes dels af Københavns Kommunes Kunstfond, dels af Carlsbergfondet.
På Tolboden kan man se Kongetrappen med de to opholdspavilloner fra 1907.
Det er her Dronning Magrethe stiger ombord på kongeskibet Dannebrog. En af de store seværdigheder i København at opleve.
Kong Frederik IX
er den første skulptur, man møder på turen gennem parkanlægget, der her ligger i første sals højde. Kongen står og skuer ud over Toldboden og Holmen.
På langeliniepromenaden
møder man mindesmærket af F.E. Ringe og Vilhelm Dahlerup, et monument over søhelten Ivar Huitfeldt, der havde kommandoen på Dannebrog ved slaget mod svenskerne i Køge Bugt i 1710.
Monumentet består af kanoner fra Dannebrog, der sprang i luften, og de peger op mod en skulptur af sejrsgudinden Victoria, som har en palmegren i den ene hånd og med den anden påkalder sig himlen.
Den lille Havfrue har siddet på sin sten siden 1913.
Hun er en af de store seværdigheder i København og er affødt af en ballet over H.C.Andersens eventyr “Den Lille Havfrue”, som blev danset af ballerina Ellen Price i 1909 på Det Kongelige Teater.
Skulptøren var Edvard Eriksen, og den lille Havfrue er udført i bronze og granitsten og var en gave fra brygger Carl Jacobsen til Københavns Kommune.
Gennem tiden har hun desværre været udsat for hærværk flere gange. To gange har hun mistet hovedet, en enkelt gang er en arm blevet savet af, men hun er altid vendt tilbage hel på hendes sten.
Lystbådehavnen er anlagt i 1890erne i forbindelse med etableringen af Frihavnen og anlæggelsen af Langelinekajen.
Med udsigt til lystbådehavnen står det kolossale store Søfartsmonument fra 1928. Den er til minde om de 648 danske sømænd, der mistede livet under første Verdenskrig.
Sømændenes navne er sammen med de forliste skibe indmejslet på soklen. Man siger at Englen står og konstant overvåger indsejlingen til Københavns Havn
Lige når man kommer til Langeliniekajen, møder man Isbjørnen med sine unger, en 3m høj skulptur fra 1929 af Holger Weswekinch.
Bjørnen rejser sig beskyttende over sine unger.
Langelinekajen er omkring 1 km lang og blev anlagt samtidigt med Frihavnen i 1894.
Kastellet er et rigtig dejligt område, der er omsluttet af de ti meter høje græsklædte volde og bastioner med kanoner.
Det er et gammelt militært område, som i århundreder har skullet forsvare København mod fjender, der kom ad søvejen.
Kastellet blev anlagt af Christian den fjerde i 1626 og blev udbygget af Frederik den Tredje. Det er et af Nordeuropas fineste og bedst bevarede fæstninger og ligger som en femtakket stjerne, et skønt åndehuld midt i København.
Kastelskirken
er opført i 1704 og blev i 1725 bygget sammen med et statsfængsel, så fangerne kunne overvære gudstjenesten fra glughullerne i deres celler. J.F. Struensee sad her i 1772 før han samme år blev halshugget.
Fra Kongeporten også kaldet Sjællandsporten kommer man ud til Churchillparken, så her slutter turen rundt i Kastellet.
Broen som går over volden fra Kastellet ud til Churchillparken.
Churchillparken
ligger mellem Kastellet og Esplanaden, hvor der er flere skulpturer og krigsmindesmærker. Det første man møder, når man kommer ud fra Kastellet, er statuen af en soldat rejst til minde om de faldne under 2. Verdenskrig.
I Churchillparken kan man se den store skulptur “Valkyrie” af den norsk-danske billedhugger Stephan Sinding.
Man kan se flere af hans skulpturer på Glyptoteket. Valkyrien fra den nordiske mytologi afgør, hvem der lever, og hvem der dør på slagmarken.
Nyboder blev anlagt af Christian 4. og lå dengang udenfor byen.
Husene blev bygget til flådens folk. Husene ligger med streng symmetri og diagonale linjer og er Danmarks første rækkehuse. Det er en stor seværdighed i København.
Af de første huse, som Christian IV byggede, er der kun et enkelt tilbage. Det ligger i Sankt Pauls Gade 24 og rummer i dag Nyboders Mindestuer, hvor du kan opleve lidt af det gamle nybodermiljø. Nyboders Mindestuer er åbne søndage 11 – 14.
Sidden 1900 har Christian IV skuet ud over Nyboder fra hjørnet af Kronprinsessegade og Øster Voldgade.
I Nyboder finder man også mindesmærket for viceadmiral Edouard Suenson, som førte de danske styrker i søslaget ved Helgoland 9. maj 1864. Skjoldet på mindesmærket har inskriptionen “Helgoland 9. Maj 1864”.
Lige over for Østerport Station ligger Kunstmuseet “Den Frie”. Den smukke træbygning er tegnet af Kunstneren J.F.Willumsen.
Den Frie blev grundlagt af danske kunstnere i 1891 som reaktion imod censuren på den officielle Forårsudstilling på Charlottenborg.