Seværdigheder Odense

 Odense
Odense by

Når jeg er i Odense bor jeg tit på Hotel Comwell H.C.Andersen Odense, og hele hotellet er fyldt med H.C.Andersen. På gangenes vægge er der billeder og små citater fra hans eventyr, så det føles meget naturligt at starte med at gå ned af de brosten belagte gamle gader til H.C.Andersens hus, som ligger lige i nærheden i den gamle bydel.

SONY DSC
H.C.Andersens hus

Husets udstillinger går bag om H.C.Andersen, og den verden han levede i fra 1805 til 1875. Der er også et stort udvalg af hans digte, klip og tegninger samt en omfattende bogsamling fra hele verden.

H.C. Andersens Hus

Odenses største nye attraktion i mange år er det nye H.C.Andersens Hus, og hold da op hvor er det flot og spændende. Det er absolut et museum i verdensklasse. Både museet og selve byggeriet er meget fascinerende. Museet ligger i den gamle Lotzes Have i det centrale Odense, og bygningerne er tegnet af den japanske arkitekt Kengo Kuma.

Idéen er, at man som besøgende træder ind i H.C. Andersens univers. Gæsterne udstyres med høretelefoner og er med i et slags rollespil, når de kommer på besøg. Udstillingen skifter hele tiden, så man kan komme på besøg mange gange. Det nye museum har kostet over 400 millioner kroner.

 

H.C.Andersens Barndomshjem
H.C.Andersens Barndomshjem

Her boede han som barn fra 1807 til 1819. Stuerne rummer en mindre udstilling om digterens barndom i Odense.

Fyns kunstmuseum
Fyns kunstmuseum

Fyns kunstmuseum, der er et af landets ældste kunstmuseer, har til huse i en meget smuk bygning fra 1885 med en tempelgavl båret af søjler. Bygningen er rigt udsmykket med en billedfrise mellem 1. og 2. sal med scener fra Danmarks historie samt den nordiske mytologi. Fyns Kunstmuseum har kunst fra 1750 og fremefter, samlingen er præsenteret i kronologisk orden. Museet ligger på Jernbanegade 13

Brandts i Odense
Brandts i Odense

Brandts er beliggende i den gamle Brandts Klædefabrik, som var et gammelt fabriksområde midt i Odense, flankeret af byens to gågader. Området er i dag omdannet til et spændende dynamisk og kulturelt miljø med museer, specialforretninger samt musikbibliotek, biografer og koncertsal. I miden af området ligger Amfiscenen, der sommeren igennem er rammen om koncerter, open air film og andre arrangementer. Det myldrer også med cafeer og restauranter. På Kunstmuseet Brandts vises årligt 20 skiftende udstillinger med dansk og international billedkunst, fotokunst og mediehistorie. Der er også en god kunst shop i stuen.

 

Carl Nielsen Museet

Museet for den store komponist Carl Nielsen og hans hustru billedhuggeren Anne Marie handler om deres liv og virke. Der er også tilknyttet en butik, der har et stor udvalg af klassisk musik.

Carl Nielsen museet ligger på Claus Bergs Gade 11

Museet Tidens Samling i Odense
Museet Tidens Samling i Odense

Museet Tidens Samling her kan hele familien genopleve boligindretning, tøj og brugsgenstande, der tilsammen danner et billede af det 20. århundrede i Danmark. Den faste udstilling består af otte stuer, der er indrettet med møbler og dagligdags ting  fra tiden 1900 til 1980´erne. Man er velkommen til at sætte sig i møblerne, åbne skufferne og læse i bøgerne.

Farvergården           www.tidenssamling.dk

Farvergården i Odense
Farvergården i Odense

Der er dejlig mange grønne områder i Odense. Hyggelige oaser man alle kan nå til fods.

Eventyrhaven også kaldet H.C.Andersen Haven
Eventyrhaven også kaldet H.C.Andersen Haven

Eventyrhaven også kaldet H.C.Andersen Haven er mit ynglingssted, der er så smukt om sommeren med masser af blomster, springvand og Å der løber igennem. Her er mange bænke, men man kan også bare ligge på græsset og nyde det. Der er også en cafe, hvis man får lyst til lidt. Her kan man også købe en picnic kurv til at tage med sig hen i skyggen under et af de store træer.

I Eventyrhaven er der mange skønne skulpturer.

 

Der er også Kongens Have, som er en gammel barokhave ved Østre Stationsvej. Her er om sommeren koncerter og andre kulturelle arrangementer.

Fra Munke Mose kan man komme med Aafarten og sejle en tur op ad Odense Å.  Tursejladsen er fra 1/5 til 15/9, der sejles otte gange dagligt fra kl. 10.00 til kl. 17.00. Åen bugter sig tværs gennem byen. Odense Å er 60 km lang. Hele sommeren igennem kan man også leje en robåd eller vandcykel.

Odense Zoo

Odense Zoo er en lille hyggelig Zoologisk Have fra 1930 med masser af borde og bænke.

Den Fynske Landsby
Den Fynske Landsby

Den Fynske Landsby er et hyggeligt frilandsmuseum, der viser et fynsk landsbymiljø, som det så ud på H.C.Andersens tid. Her er genskabt en landsby med bindingsværksbygninger, blomsterhaver, gadekær og en lille bygade. Man kan også møde gamle danske husdyrracer og nytte- og prydhaver. I nogle af husene sidder der nogen og laver håndarbejde fra den tid, så kan man få en lille sludder.

Granitstens ruten

Du kan gå en tur i Odense ved at følge de kvadratiske granitsten, der markerer nogle af de steder, som har noget med H.C.Andersen at gøre. Det er en sjov ide, særligt hvis man har børn med, så kan der gå lidt sport i at finde den næste sten.

 

Men du kan også vælge at gå en tur rundt og møde alle H.C. Andersens eventyr skulpturer, en ren eventyr tur rundt i Odense. Så kan man altid se, hvem der bedst kender historien bag eventyret.

Turen kan jo selvfølgelig starte, hvor det skal være, men jeg har ladet den starte ved hovedbanegården.

Treenigheden
Treenigheden

Lige over for hovedbanegården står den meget store skulptur Treenigheden (af Bjørn Nørgaard) Den består af skyggen – improvisatoren og rejsekammeraten.

Den flyvende kuffert pyntet til Odense blomster festival
Den flyvende kuffert pyntet til Odense blomster festival

På Jernbanegade 8 omgivet af cafe stole står Den Flyvende kuffert (af Jens Flemming Sørensen) Den er fra eventyret med samme navn og er en fortælling om en ung mand, der som eneste fast ejendom kun ejer en flyvende kuffert, men som vinder en tyrkisk prinsesses hjerte med sin fortælle kunst.

Skrubtudsen i Odense
Skrubtudsen i Odense

På Vintapperstræde 6 står skulpturen Skrubtudsen (af Ejgil Westergaard) Det er fortællingen, der bygger på en folketro, at der i nogle skrubtudsers hoveder findes en ædelsten.

Konen med æggene i Odense
Konen med æggene i Odense

På Kongensgade 30 møder du Konen med æggene (af Hanne Warming) Det er fortællingen om konen, der knejste så meget med nakken, at hendes storheds drømme knustes mod jorden.

Skulptur fra Kejserens nye klæder i Odense
Skulptur fra Kejserens nye klæder i Odense

 

På Brandts Passage 10 står skulpturen Kejserens nye klæder (af Keld Moseholm). Det er fortællingen om den pyntesyge kejser, der bedrages af to mænd, som giver sig ud for vævere, der kan fremstille det dejligste tøj, og det har den forunderlige egenskab, at det er usynligt for de mennesker, som ikke duer til deres kejserlige embede.

Hyrdinden og Skorstenfejren i Odense
Hyrdinden og Skorstenfejren i Odense

På Kongensgade 1 står Hyrdinden og Skorstensfejeren (af Pontus Kjerrman) Det er fortællingen om stuens to porcelænsfigurer, der flygter en nat ud i den store verden for at forhindre, at hun bliver gift med en anden.

Stoppenålen og knappenålen
Stoppenålen og knappenålen

På Klargade 1 Står stoppenålen og knappenålen (af Frede Troelsen) Det er fortællingen om nålen der er så fin på den, at den bilder sig ind at være en synål.

Måske er det nu blevet tid til et Cafe besøg før turen går videre.

Havhesten i Odense
Havhesten i Odense

Ved Munke Mose og Odense å finder man Havhesten (af Carl Hugo Liisberg). Inspirationen kommer fra digtet “Agnetes Vugge”

De vilde svaner
De vilde svaner

Også i Munke Mose er De vilde svaner (af Hugo Liisberg) En fortælling om 11 prinser der af deres onde stedmoder bliver forvandlet til svaner. Men prinsessen, der elsker sine brødre, kommer dem til undsætning, men hun må først gennemgå mange trængsler.

H.C.Andersen i Eventyrhaven i Odense
H.C.Andersen i Eventyrhaven i Odense

I Eventyrhaven også kaldet H.C.Andersens have står statuen H.C.Andersen (af Louise Hasselriis). Han står og skuer ud over Eventyrhaven, hvor han legede som barn.

Papirbåden fra H.C.Andersens eventyr
Papirbåden fra H.C.Andersens eventyr

Også i Eventyrhaven sejlende i åen, kan man se skulpturen Papirbåden (af Louise Hasstriis). Motivet er hentet fra eventyret “Den standhaftige Tinsoldat”

Den lille havfrue
Den lille havfrue

Den lille havfrue er nu flyttet til Odense å, hun svømmer ikke rundt i vandet, men svæver flere meter oppe i den blå luft, mens hun spejder ud i horisonten efter sin elskede prins. Skulpturen er lavet af Hans Pauli Olsen

Den standhaftige tinsoldat
Den standhaftige tinsoldat

På Overgade 19 står Den standhaftige tinsoldat (af Eiler Madsen). Man siger, at han blev støbt som den sidste i rækken af tinsoldater, og så var der ikke tin nok til begge ben.

 

På Sorte Brødre Torv står skulpturen Tommelise (af Lotte Olsen). Pigen der voksede fra en blomst, og som ikke var større end en tommelfinger.

H.C.Andersen sidder foran hotel Radisson
H.C.Andersen sidder foran hotel Radisson

På Claus Berg Gade udenfor hotel Radisson sidder H.C.Andersen på bænken i naturlig størrelse. Det er meget populært at blive fotograferet siddende ved siden af ham, så der sidder næsten altid nogen. Her er også 3 søjler ved indgangen med den lille havfrue, klodshans og tinsoldaten samt en bænk mere med fødder, alle skulpturer er af Jens Galschiøtes. Her slutter turen, så nu kan vi lade H.C.Andersen hvile lidt.

Møntergården i Odense
Møntergården i Odense

Møntergården er en nyhed, der blev åbnet i 2014. Det er et malerisk kulturhistorisk område, som består af historiske bygninger fra 1500-talet samt en ny bygning med udstillingen “Fyn – midt i verden”. Her er også udstillinger om Fyns oldtid og forhistoriske menneskers levevilkår. På det nye museum bliver fortiden gjort nærværende i nutiden med nye scenografiske virkemidler masser af lyd, lys og filmklip samt et interaktivt spiltorv. Man er velkommen til at nyde en medbragt picnic i gården.

Møntergården – Mønterstrædet 1 –

Filosofgangen i Odense
Filosofgangen i Odense

Filosofgangen er et udstillingssted for kunst og design. Filosofgangen er desuden åbent for ucensurerede udstillinger, separatudstillinger, udstillinger af kunstner sammenslutninger samt lokale landsdækkende designudstillinger.

Filisofgangen – Filosofgangen 30 – www.filosofgangen.com

 

Odense Zoo

Selvfølgelig har Odense og en Zoo

Odense Zoo – Søndre Boulevard 306 – www.odensezoo.dk

Odense Rådhus
Odense Rådhus

Odense Rådhus ligger på Flakhaven og består af en ældre og nyere del. Den ældste del blev opført i 1881-83, og den nyere del blev tilføjet i 1955. Indenfor er der et væld af kunstværker, der er blevet en fast del af bygningen. Den store plads udenfor bruges til mange arrangementer. Udenfor står også 3 store skulpturer som hedder Bylandskab, Oceania og Knud den 4,

Odense Domkirke Skt. Knuds Kirke
Odense Domkirke Skt. Knuds Kirke

Odense Domkirke Skt. Knuds Kirke. Domkirken er et fint eksempel på den højgotiske bygningsstil i Danmark.

Altertavle Domkirken i Odenses
Altertavle Domkirken i Odenses

Den største seværdighed er Claus Bergs berømte og fantastisk flotte forgyldte altertavle fra ca. 1521. Altertavlen er trefløjet med over 300 figurer. Motivet er en komposition over Jesu Kristi lidelseshistorie.

Danmarks Jernbanemuseum i Odense
Danmarks Jernbanemuseum i Odense

Danmarks Jernbanemuseum er 10.000 m2 med leg og teknik, oplevelser og nostalgi. Man kan se toge og færger fra de sidste 150 år. Her er også busser, modelbaner, minitog og legeområde samt en butik. Udstillingen ligger i en stor hal, der tidligere var remise og værksted

Danmarks Jernbanemuseum – Odense banegård – www.jernbanemuseet.dk

Odense slot
Odense slot

Odense slot ligger i Kongens Have og har rødder helt tilbage til 1200-tallet. Slottet benyttes i dag af Odense Kommune og kan kun beses udefra. Men man kan gå tur i den smukke klassiske slotshave, som er i fransk stil og fra 1730.

Odense slot – Nørregade 36

 

Klosterhaven ved Skt. Knuds Kirke er en smuk lille have, der er udformet som en tro kopi af en gammel klosterhave, hvor der vokser alskens lægeurter som f.eks. løvstikke, sæbeurt og malurt.

 

 

 

Skriv en kommentar